BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Poljska: Agresivna politika Rusije glavna pretnja po nacionalnu bezbednost

Poljska:  Agresivna politika Rusije glavna pretnja po nacionalnu bezbednost
13.05.2020. god.


Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je novu strategiju nacionalne bezbednosti, u kojoj je "agresivna politika" Rusije identifikovana kao "glavna pretnja", prenose RIA Novosti.

Duda je nakon potpisivanja dokumenta rekao da strategija odražava "pre svega promene koje su se dogodile u Poljskoj i u svetu u poslednjih pet godina". Podsetio je da je prethodna strategija potpisana 2014. godine.

Prema njegovim rečima, tokom pet godina došlo je do značajnih promena po pitanju militarizacije Poljske.

"U 2014. godini na teritoriji Poljske, oružanih snaga SAD-a i NATO još uvek nije bilo. To je bila potpuno drugačija stvarnost. Za pet godina broj poljske vojske povećan je za 30 hiljada vojnika, a finansiranje poljskih odbrambenih troškova povećalo se za gotovo 40%", rekao je on.

Takođe je napomenuo da je u proteklom periodu izgrađen terminal za punjenje gasom, koji se trenutno širi, te da je započela izgradnja gasovoda `Baltički tok` iz Danske u Poljsku. Prema njegovim rečima, to će „izbeći energetsku zavisnost“ od Rusije. U isto vreme, Duda se požalio da Poljska kupuje ruski gas po višoj ceni od Nemačke.

Ranije je šef Nacionalnog biroa za bezbednost Poljske Pavel Soloh rekao da su u novoj strategiji „spoljne pretnje nepromenjene“, a da je „glavna posledica agresivne politike Rusije“.

Prema Solohu, u dokumentu se govori o potrebi povećanja odbrambenih troškova.

"U strategiji ističemo da bi trebalo da težimo da potrošimo 2,5% BDP-a na odbranu. Pandemija ne menja vektore politike našeg istočnog suseda", rekao je on.

Nova strategija takođe odražava odnos zapadnih zemalja sa Kinom.


"Suparništvo između SAD-a i Kine postalo je novi izazov za zapadno jedinstvo. Zemlje našeg regiona trebalo bi da imaju zajednički stav u ovoj oblasti", rekao je ranije Soloh, komentarišući sadržaj dokumenta.

Poslednjih godina Rusija je ističe neviđene NATO aktivnosti na svojim zapadnim granicama. NATO proširuje svoju inicijativu i naziva je "odvraćanjem od ruske agresije". Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja snaga saveza u Evropi. 

Pres sekretar predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov ranije je rekao da Rusija nikome ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti radnje koje su potencijalno opasne po njene interese.



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Filip Klimaševskiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Lideri EU „zamajavaju“ ljude horor pričama o Rusiji – Kremlju


Kijev bi se obavezao na neutralni status i dobio međunarodne bezbednosne garancije, prema nacrtu sporazuma

Moskvi je dosta neprijateljskog stava Evrope, izjavio je Dmitrij Peskov


Američki državni sekretar Antoni Blinken danas se, u okviru posete Kini, sastao sa ministrom spoljnih poslova Vang Jijem i kineskim predsednikom Si Đinpingom. Jedna od tačaka dnevnog reda bila...

Snage Kijeva su „nadmašene“ od strane Rusije zbog pada zapadne pomoći, izjavio je šef vojnog bloka predvođenog SAD


Moskva bi izgubila u ratu sa Zapadom, tvrdi poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski


Ostale novosti iz rubrike »